Met deze tips kun je eenvoudig je afval verminderen.

We produceren best veel afval met z’n allen, zo’n 500 kilo per persoon per jaar! Dat kan toch minder, zou je denken. Sinds een aantal jaar doe ik mijn best om ons huishoudelijk afval te verminderen, maar nog steeds verbaas ik me erover hoe snel dan toch weer die zak vol is!

Hier een aantal tips die je kunt toepassen om jouw afval te verminderen:

  1. Een NEE – NEE sticker op je brievenbus. Deze kun je aanvragen bij de gemeente en hiermee kun je ruim 30 kilo afval per jaar besparen.
  2. Koop minder voorverpakt. Koop vers en niet teveel! Jaarlijks gooien we per persoon ruim 40 kilo aan voedsel weg. Met slim kopen, koken en bewaren kun je dit voorkomen.
  3. Probeer eens iets te repareren! Ook kun je een repair café bij jou in de buurt opzoeken.
  4. Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.
  5. Neem je eigen hervulbare waterfles mee. Iedere dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Dit zorgt jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, of op straat worden ze bijna niet gerecycled. Onderweg bijvullen? Vindt een gratis watertappunt!
  6. Drink uit je eigen beker. Op steeds meer plaatsen krijg je korting wanneer je je eigen beker meeneemt!
  7. Was je luier. Wasbare luiers besparen je al snel 20 kilo afval per jaar. ( en het is ook goed voor je portemonnee! ) .
  8. Hergebruik! Kijk anders naar afval. Die oude augurken pot kun je misschien wel als leuke voorraad pot gebruiken!
  9. Koop een broodtrommel. Met een broodtrommel heb je geen boterhamzakjes meer nodig.
  10. De kringloop. Gooi geen spullen weg maar breng het bij de kringloop. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands kunt vinden.

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie