Voedselverspilling. Wat kun jij doen?

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Naar schatting spoelen we per jaar ongeveer 45 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet. Je kunt veel besparen door dranken op het juiste formaat te kopen, niet meer koffie en thee te zetten dan nodig en zuiniger om te gaan met zuiveldranken. Melk is vaak nog prima drinkbaar na de THT-datum.

Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn, in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. De energie die daarvoor nodig is, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. (bron: milieucentraal).

Wat kun jij doen tegen voedselverspilling?

  1. Check je voorraad! Weet wat je in huis heb en maak dat eerst op voordat je naar de supermarkt gaat.
  2. Maak een boodschappenlijstje. Zo koop je niet teveel.
  3. Koop 2 x in de week versproducten. Zo geniet je heel de week van vers en hoef je niets weg te gooien eind van de week.
  4. Koop bij de groenteboer. Hier kun je veel producten los kopen. Zo koop je alleen wat je nodig hebt.
  5. Kook niet teveel. Weeg vooral pasta, rijst en aardappelen af.
  6. Bewaar restjes goed zichtbaar en plan 1 x in de week een kliekjes avond ( dit hoeft natuurlijk niet als je tip 4 goed uitvoert 😉).
  7. Eet 1 dag van de week uit de vriezer.
  8. Vermijd vers aanbiedingen als je dit niet op krijgt!
  9. Gebruik je zintuigen bij een THT datum. Melk kun je vaak nog prima na die datum drinken. Zo niet, dan ruik je dat vanzelf.
  10. Bewaar groenteafval/ restjes in de koeling en maak daar eind van de week een lekkere bouillon van!

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie