Citrus azijn

Azijn is een ideaal schoonmaakmiddel! Het ontvet, ontkalkt en doodt bacterien en het is ook nog eens goedkoop! Hoe maak je zelf allesreiniger?

Dit heb je nodig: 125 ml azijn, 500 ml water en een spuitfles.

Meng de natuurazijn met het water in een spuitfles en klaar!

Een nadeel van azijn is toch wel de geur, ook al verdwijnt deze vrij snel. Toch ging ik op zoek naar wat leuke recepten om citrus azijn te maken. En ja het werkt fantastisch! Zelf gebruik ik vaak sinaasappel- of citroenschillen, deze hebben wij regelmatig en op deze manier maken wij nog gebruik van dit GFT afval ;).

Citrus azijn maken doe je zo:

Vul een pot met ongeveer de helft aan citrus schillen. Vul dan de pot tot aan de rand met azijn en laat minstens 2 weken staan. Je zult zien dat de azijn langzaam de kleur en de geur van de schillen aanneemt. Giet de azijn door een fijne zeef in bijvoorbeeld een spuitfles.

Hier wat recepten ter inspiratie!

Orange Spice:
kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs en sinaasappel en/of mandarijnschillen.

Citrus-Roosmarijn
Citroenschillen, roosmarijn blaadjes of takjes en vanille extract

Limoen-Tijm
Limoenschillen en takjes tijm of blaadjes tijm.

Grapefruit Pepermunt
Grapefruit en pepermunttakjes of blaadjes.

Ook milieuvriendelijk schoonmaken maar geen tijd om het zelf te maken? kijk in onze webshop, Marcel (‘s green soap) maakt fantastische allesreinigers (en meer!) en als je dit eenmaal gaat gebruiken wil je echt niet anders meer! Dat beloof ik je..

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie