Voorjaarsschoonmaak

Wist je dat je heel goed je huis kan schoonmaken met alleen maar natuurlijke schoonmaakmiddelen? Baking soda, citroenzuur en azijn zijn prima om mee schoon te maken. Het is veel beter voor het milieu, je gezondheid, je portemonnee en je bespaard best veel plastic verpakkingen.

Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, baksoda of E500 genoemd. Baking soda is niet hetzelfde als schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)! Van baking soda kun je namelijk ook koekjes bakken;). Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen. ( Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloeren, marmer of poreuze gesteenten).

Hieronder geef ik je een aantal tips hoe je baking soda kan gebruiken:

Badkamer: Doe een beetje baking soda op een schuursponsje en maak tegels, voegen e.d. schoon. naspoelen met water en droog wrijven.

Toilet: Doe een 1/2 kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen een 1/2 kopje azijn. Dit gaat bruisen ( zet even een raampje open:)). Laat het 10 min intrekken en borstel na. De rest van het toilet kun je schoonmaken met (natuur) azijn. Azijn lost vet op, doodt bacterien en laat geen strepen achter.

Afvoerputje: Voorkom en /of verhelp verstopping in je afvoer met een 1/2 kopje baking soda en doe er vervolgens kokend water in.

Ook met citroenzuur kun je heel goed schoonmaken. Citroenzuur is een natuurlijjk en zeer krachtig reinigingsmiddel. Het ontkalkt en heeft een antibacteriele werking. Gebruik citroenzuur niet op aluminium, koper en marmer of poreuze gesteenten.

Enkele tips om schoon te maken met citroenzuur:

Ontkalk en desinfecteer je wasmachine door 5 eetlepels citroenzuur in een lege wasmachine te doen en draai het heetste programma.

Ontkalk je badkamer: Maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het op wat je gaat ontkalken. Laat 5 min inwerken en veeg schoon.

Wc: Strooi ‘s avonds 4 eetlepels citroenzuur in de pot en laat een nachtje staan. De volgende ochtend borstelen en doorspoelen.

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie