Scrubs en Microplastics

De lijst is onwaarschijnlijk lang: verzorgingsproducten waarin microplastics zitten. Scrubs, shampoo, tandpasta, zonnebrandsticks en deodorant. De plastic soup foundation blijft de lijst van producten en fabrikanten voortdurend vernieuwen. Kijk dus op www.plasticsoupfoundation.org of op www.noordzee.nl voor de laatste updates!

Wat zijn microplastics?

Plastic in het milieu valt vroeg of laat uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Microplastics zijn alle stukjes kleiner dan een halve centimeter maar vaak z├│ klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog. Nanoplastics zijn zelfs onder de modernste microscopen nauwelijks te zien. Dit worden beide ook wel primaire microplastics genoemd. Dan zijn er nog de microplastics als gevolg van slijtage, zoals vezels van synthetische kleding of slijpsel van autobanden, de secundaire microplastics. Daaronder vallen ook de microplastics die door fabrikanten bewust aan verzorgingsproducten worden toegevoegd omdat ze een bepaalde functie vervullen. Die microplastics komen via het afvoerputje gemakkelijk in het milieu terecht.

Microplastics die in verzorgingsproducten zitten, spoelen bij gebruik met het afvalwater weg en belanden ten slotte in de oceaan. Dat kunnen er tot 100.000 zijn per scrubbeurt!

 De grootste boosdoeners zijn dus de scrubs, bedoeld om oude huidcellen te verwijderen. De microplastics dienen hier min of meer als schuurpapier. De deeltjes zijn zo groot, dat je ze niet alleen kunt voelen, maar ook kunt zien, bij het wassen van je handen.

Gelukkig zijn er fijne scrubzepen in onze webshop te koop! Neem bijvoorbeeld de koffiescrub van Werfzeep of de scrubzeep van het Zeeplokaal.

Natuurlijk kun je ook gemakkelijk zelf aan de slag! Het is fijn om je handen af en toe te scrubben, te wassen met een fijne zeep ( Calendula van Werfzeep heel fijn voor droge handen! ) en lekker in te smeren met een handbalsem ( bijvoorbeeld de handbalsem van fairsquared of BalmBalm).

Hoe maak je zelf een heerlijke scrub?

Mijn favoriet is een scrub van suiker, olijfolie en citroen. Deze citroen scrub gebruik ik vaak bij ruwe handen. Even scrubben en afspoelen en je handen worden heerlijk zacht! Er zijn heel veel manieren om zelf scrub te maken, meestal op basis van suiker of zout, vermengd met een verzorgende olie. Door te kijken wat je in je keuken hebt staan kom je al een heel eind.

Citroensap en citroenrasp van 1 citroen

2/3 suiker

1/3 olijfolie

Doe alle ingredi├źnten in een kom en roer dit goed door elkaar. Giet alles in een potje dat je goed kunt afsluiten. De scrub kun je het best bewaren in de koelkast.

Meer tips? Volg mij prive op instagram annette_schot .

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie