Minder afval? Wij geven je wat tips!

Strijd jij met ons mee naar minder afval? Een drastische verandering in je leven houdt je vaak niet lang vol. De beste manier om een blijvende verandering aan te brengen is door er rustig en klein mee te beginnen en niet in één keer volledig in het diepe te duiken. Voornemens voor een duurzamer leven, bijvoorbeeld zonder afval, veranderen zo hopelijk in een blijvende aanpassing.

Wij geven je zeven tips hoe je een “zero waste” leven met kleine stappen begint. 

1. Stel vast waarom je dit wil doen

Om een voornemen goed te blijven volhouden is het belangrijk dat je je goed beseft waarom je de verandering wilt maken. Het maakt niet uit wat de reden maar is, als het je innerlijke motivatie maar dagelijks kan blijven voeden. Waarom wil je proberen minder afval te produceren?  Kom je tijdens wandelingen door de natuur steeds meer afval tegen? Wil je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld voor je kinderen? Schrijf het op je spiegel: zolang je je blijft herinneren waarom je hiermee bent begonnen, houd je het beter vol.

2. Verdiep je in je afval

Dat bedoelen we natuurlijk niet letterlijk, maar het is wel belangrijk om eens kritisch te kijken naar wat je precies in de afvalbak gooit. Als je beter inzicht krijgt in wat je precies weggooit, weet je ook beter waar je dingen zou kunnen verbeteren. Ook krijg je zo beter inzicht in welke categorieën je meer of minder afval produceert wat ons brengt bij de volgende tip.

3. Stel prioriteiten

Je gehele afvalbak in één keer niet meer gebruiken kan heel overweldigend voelen. Het kan helpen om het één terrein per keer te bekijken. Begin bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, in de badkamer of met plastic bestek en bekertjes. Dan blijft je doel behapbaar en houd je het overzicht. Als je een goeie stap hebt gemaakt op één gebied heb je weer meer ruimte om een ander deel onder de loep te nemen.

4. Vervang artikelen pas als de oude op zijn

Er zijn veel producten te verkrijgen die minder afval met zich meebrengen. Bijvoorbeeld zeep en shampoo of recyclebare afvalzakken. Maar nu grof inslaan op al die groene producten zou betekenen dat je je oude, minder duurzame producten zou weggooien. En dat is nou net wat we proberen minder te doen. Gebruik je producten tot je ze zou weggooien en maak je shampooflessen leeg. Bij het kopen van nieuwe producten kun je je voornemens toepassen. Koop bijvoorbeeld een stuk zeep als shampoo, zodat je later geen plastic fles hoeft weg te gooien.

5. Bekijk goed wat je kunt recyclen, upcyclen of weggeven

De lege shampoofles, de plastic zakjes van de supermarkt of de kartonnen verpakking van een pakketje (deze kun je bijvoorbeeld bij ons inleveren! ): je kunt het allemaal recyclen. Sommige producten komen nu eenmaal met een verpakking en recyclen is al een stuk beter dan het restafval laten groeien. Kijk welke spullen je kunt hergebruiken, misschien op een andere manier of voor een creatief project. Sommige spullen kun je misschien cadeau doen of doneer ze aan een goed doel.

6. Zeg nee tegen eenmalig plastic

Als je herbruikbare plastic of linnen tassen overal wegstopt, hoef je nooit meer een plastic tasje te kopen in de supermarkt of winkel. Stop er één in je handtas, je auto en leg ze bij de deur, zodat je zelfs bij een spontane boodschap niet zonder komt te zitten. Neem je eigen herbruikbare koffiebeker mee zodat je een plastic beker kunt uitsparen en bedank voor het plastic bestek bij afhaalmaaltijden als je het toch mee naar huis neemt.

7. Realiseer je dat het een proces is

Rome is niet in één dag gebouwd en een afvalvrij leven bereik je ook niet in een week. Blijf je ervan bewust dat het een proces is en dat elke kleine stap die je zet al een groot verschil kan maken. Het is al bewonderenswaardig dat je de moeite neemt om bewust met afval bezig te zijn en je ecologische voetafdruk probeert te verkleinen. Voel je niet schuldig als je toch iets weggooit, zolang je zoveel mogelijk recycled.

Met deze zeven tips ben je klaar om je eerste stappen te gaan zetten in een afvalvrij leven. Spoor je omgeving en vrienden aan om samen de beginselen te ontdekken, zodat je elkaar kunt steunen en inspireren. In onze webshop vind je een heleboel producten die jouw afval kunnen laten afnemen. Succes met het begin van een zero waste leven!

Als je thuis al met deze punten aan de slag bent gegaan voer je dit ook gemakkelijker door naar je uitstapjes bijvoorbeeld naar het bos of naar het strand! Tips voor minder afval onderweg:

Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan. Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden. Bijvoorbeeld doordat we afval laten slingeren of op straat gooien. Maar ook doordat in producten zoals scrubs, douchegel, kleding, autobanden en zelfs verf plastic of kunststofdeeltjes zitten. Door wassen, slijtage of afbladderen kunnen deze deeltjes loslaten en met het douche of regenwater naar het riool stromen en van daaruit in zee terecht komen. Dit kunnen we helaas niet helemaal voorkomen: je moet bijvoorbeeld je kleren af en toe wassen. Maar met een aantal tips kun jij jouw bijdrage aan de hoeveelheid plastic in zee wel beperken.

  1. Gebruik een hervulbare  waterfles.

Beperk het gebruik van plastic flesjes uit de winkel: deze zorgen enkel dat de plasticsoep in het midden van de Stille Oceaan groter wordt. Je kunt het natuurlijk in de vuilnisbak gooien, maar dat pakt het grotere probleem niet aan. Kijk liever voor een goede, hervulbare waterfles. Deze vindt je in onze webshop en bovendien spaar je zo heel wat geld uit!  Toch liever sap of siroop mee? Koop geen pakjes met rietjes en plastic flesjes, vul ook voor je kind thuis een flesje. Zo blijf je ook niet achter met half leeg gedronken verpakkingen, scheelt een hoop geklieder.

  • Neem een herbruikbare tas mee .

Als je nogal eens graag iets koopt aan de kust, of je kinderen vinden een leuk speeltje in een van de souvenirshops, krijg je vaak een plastic zakje mee. Zeg nee en doe de spulletjes in een herbruikbare zak die je meehebt van thuis.  Tip: leg enkele herbruikbare zakken in je auto zodat je er altijd wel eentje bijhebt!

  • Gebruik een stoffen doekje in plaats van een snoetenpoetser of papieren doekje.

Het is soms gemakkelijk om een papieren zakdoekje te gebruiken aan het strand en deze dan weg te gooien. Een stoffen doekje is in dat opzicht een beter idee: die steek je terug in je tas en je vervuilt er niet extra mee.

  • Zeg nee tegen rietjes en ander wegwerpplastic.

Aan de kust willen ze het probleem van de plastic rietjes aanpakken maar dat is nog niet overal het geval. Als je in een strandbar een drankje nuttigt, zeg dan nee als ze je een rietje willen geven. Bij kinderen worden plastic rietjes sneller uitgedeeld, geef bij het bestellen van je drankjes al aan dat je geen plastic rietjes wil!

  • Neem je brooddoos mee.

In plaats van voorverpakt fruit, snoep, chips of koekjes mee te nemen, kun je het beter in een brooddoos of bakje stoppen. Snij het fruit op voorhand, druppel er wat citroensap op zodat het niet bruin wordt en voila! Je eigen fruitsalade! Neem snoepjes bv los in een bakje mee zodat je kind op het strand niet hoeft te frummelen met allerlei ( plastic )papiertjes die vervolgens ‘per ongeluk’ weg kunnen waaien.

  • Neem een vuilniszakje mee.

Kun je afval toch niet vermijden? Pak dan een klein zakje mee waarin je al je afval verzamelt en gooi deze na je dagje aan zee in een vuilnisbak. ( vuilnisbak vol? Neem het mee naar huis!).  Het is maar een kleine moeite en alle beetjes helpen om de kust toch schoon te houden voor iedereen!

  • Doe je peuken in een strand asbak of iets dergelijks.

Op veel kustplaatsen kunnen rokers een gratis wegwerp asbakje halen waardoor ze hun peuken niet op het strand laten liggen. De kartonnen ‘frietzakjes’ kun je gemakkelijk plooien en in het zand plaatsen om er dan je peuken in te doen en deze nadien weg te gooien in een vuilbak. Tijdens de Beach Clean up van Stichting de Noordzee haalden we in 2019 alleen al 2542 sigarettenpeuken van het strand!

Beach Clean Up 2019

Bron: Paradijsvogels magazine/ milieu centraal

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie