Kweek zelf je eigen kruidentuin

Geurige kruiden kan je makkelijk zelf kweken in je kruidentuin of in potten op je terras of balkon. Je hebt er écht niet veel plaats voor nodig en kruiden stellen geen hoge eisen wat standplaats en onderhoud betreft.

Je kan de kruiden zelf zaaien of je kan meteen van start gaan met kruidenplantjes. Zaden voor kruiden vind je het hele jaar door.

Kruiden zaaien of planten

Sommige kruiden zoals peterselie of basilicum zijn heel makkelijk te zaaien. Voor meerjarige kruiden, zoals rozemarijn, salie of dragon is starten met een kruidenplantje vaak makkelijker.

Kruiden kan je min of meer het hele jaar door zaaien. Uiteraard afhankelijk van of je ze binnen of buiten zaait.

Wanneer je kruiden buiten kweekt in potten of bakken is het belangrijk om ze bij nachtvorst binnen te zetten.

Een kruidentuin groot of klein

Een kruidentuin maak je zo groot of zo klein als je zelf wil. Je kan hem in volle grond aanleggen in je tuin, maar ook in bakken of potten.

Maar ook de vensterbank van je keuken biedt voldoende plaats voor lekkere en geurige kruiden. Hoe dichter je kruidentuin bij je keuken gelegen is, hoe vaker je ook gebruik zal maken in je gerechten van je eigen gekweekte kruiden.

Potten bieden het voordeel dat je de kruiden ook makkelijk kan verplaatsen zodat ze steeds de ideale groeiomstandigheden hebben. In de winter kan je ze zelfs binnen zetten.

Leg je kruidentuin aan op de juiste plaats

Kruiden houden doorgaans niet van een te natte of te zure bodem. Zorg voor een goede afwatering, zeker in perioden met veel regen. Je kan bijvoorbeeld je kruiden planten in verhoogde zaaibedden. Hierdoor kan je makkelijker zelf de ideale samenstelling van de bodem controleren. Ook de afwatering zal zo een stuk makkelijker verlopen.

Op een zonnige en beschutte plek!

Omdat de meeste kruiden uit zuiderse landen komen, kunnen ze best wat zon verdragen. Kies daarom voor je kruidentuin een zonnige plaats uit. Ideaal is wanneer deze bovendien ook nog beschut is tegen de wind en slechte weersomstandigheden. Op die manier zullen je kruiden beter bestand zijn tegen ons niet altijd even schitterend klimaat.

Dit geldt zeker voor mediterrane kruiden zoals rozemarijn, lavendel, salie, enz. Andere eenjarige kruiden die het goed doen in de zon zijn: rucola, koriander, basilicum, dille, kamille, goudsbloem, enz.

Sommige kruiden doen het dan weer wat beter in halfschaduw of schaduwrijke plaatsen.  Bijvoorbeeld: kervel, peterselie, bieslook, munt, dragon, pepermunt, citroenmelisse enz.

Munt kweken

Maak je eigen muntthee!

Je kunt munt zaaien tussen maart en augustus. Zorg voordat je begint, dat de bovenste 10 centimeter van je moestuin bedekt is met biologische moestuingrond. Vervolgens stop je de muntzaadjes in de grond. Plant de zaadjes 40 cm uit elkaar. Bedek de zaadjes met aarde, zodat ze een halve tot 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan! Vervolgens begint de verzorging van de jonge plantjes. Geef ze voldoende water en voeding. En houd je moestuin onkruidvrij. Je kunt je verse munt oogsten van mei tot in oktober.

Bieslook kweken

Je kunt bieslook zaaien vanaf mei. Zorg voordat je begint, dat de bovenste 10 centimeter van je moestuin bedekt is met biologische moestuingrond. Nu is het tijd om de bieslookzaadjes in de grond te stoppen. Plant de zaadjes 20 cm uit elkaar. Bedek de zaadjes met aarde, zodat ze een halve tot 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan! Vervolgens begint de verzorging van de jonge plantjes. Geef ze voldoende water en voeding. En houd je moestuin onkruidvrij. Je kunt bieslook oogsten tot in oktober.

Koriander kweken

Koriander smaakt heerlijk in Oosterse gerechten!

Je kunt koriander zaaien vanaf mei. Zorg voordat je begint, dat de bovenste 10 centimeter van je moestuin bedekt is met biologische moestuingrond. Vervolgens stop je de korianderzaadjes in de grond. Plant de zaadjes 5 cm uit elkaar. Bedek de zaadjes met aarde, zodat ze een halve tot 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan! Vervolgens begint de verzorging van de jonge plantjes. Geef ze voldoende water en voeding. En houd je moestuin onkruidvrij. Je kunt koriander oogsten van mei tot in september.

Basilicum kweken

Een écht Italiaans kruid is basilicum.

Je kunt vanaf mei basilicum zaaien. Zorg voordat je begint, dat de bovenste 10 centimeter van je moestuin bedekt is met biologische moestuingrond. Nu is het tijd om de basilicumzaadjes in de grond te stoppen. Plant de zaadjes 25 cm uit elkaar. Bedek de zaadjes met aarde, zodat ze een halve tot 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan! Vervolgens begint de verzorging van de jonge plantjes. Geef ze voldoende water en voeding. En houd je moestuin onkruidvrij. Je kunt de basilicum oogsten van juli tot oktober.

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie