Zero Waste in 31 dagen?

Alles is begonnen met het verminderen van ons huishoudelijk afval. Zo haalde ik in 2017 een snelle boodschap en kwam ik met bijna meer plastic afval dan producten thuis. Bij sommige producten vroeg ik me af wat het nut ervan was en tijdens het koken dacht ik dat dat toch anders zou moeten kunnen. Die avond dook ik achter google en kwam terecht bij een vrouw uit Engeland die 1 glazen potje aan afval in 1 jaar maakte! Maar ik begon klein 😊. Ik kwam uiteindelijk bij een vrouw uit Nederland terecht, zij leven met een gezin bestaande uit 5 personen met zo min mogelijk afval. Ik bestelde die avond nog katoenen broodzakken en groente- en fruitnetjes. Zo .. mijn avontuur kon beginnen. Ik was vastberaden helemaal zonder afval te gaan leven, maar dat viel tegen.. Maar ik deed mijn best tot de dag van vandaag. Toch bleef die mevrouw met het glazen potje in mijn hoofd spoken en besloot ik maart 2019 voor 31 dagen een ‘zero waste challenge’ aan te gaan. Dit was voor mij erg leerzaam. Ik hield mijn challenge bij op Instagram. Maar je kunt dit ook hieronder lezen mocht je geen Instagram hebben.

Dag 1

Waarom een Zero Waste Lifestyle? Omdat ik geloof dat we samen een grote impact kunnen maken, ik hoop mensen te motiveren om ook minder afval te maken of in ieder geval bewust te laten worden van wat we allemaal weggooien. Waarom zou je bijvoorbeeld in de supermarkt een plastic zakje voor je broodjes meenemen om het vervolgens na 10 min thuis weer weg te gooien? Dat is best raar, zeker als je je beseft dat dat plastic zakje van materiaal is gemaakt wat nooit meer weggaat. In Nederland produceren we per persoon per jaar zo’n 500 kilo afval! En wereldwijd verdwijnt er 8 miljoen ton aan plastic de zee in , waarvan meer dan de helft wegwerpafval is ofwel plastic dat maar eenmalig gebruikt wordt. Ik zou graag willen dat de aarde nog wat langer meegaat.

Op dag 1, of eigenlijk de aankomende 1e week ga ik voor mezelf in kaart brengen hoeveel afval wij nog hebben, en of ik hier een alternatief voor kan bedenken. Ik kom daar dag 8 op terug.

Dag 2 

Buy nothing New

“The easiest way to reduce your consumption is to stop consuming”.

Niets nieuws kopen. Lastig? Ik dacht van wel, maar het viel me alles mee. Ik heb het hier natuurlijk over onnodige spullen en kleding. Zeker als je je verdiept in waar en hoe sommige producten gemaakt zijn en vooral welke impact het heeft op ons milieu dan kun je het al gemakkelijker laten liggen.

Vroeger hadden mensen vooral degelijke, functionele bezittingen. Spullen die eigenlijk pas weggingen wanneer ze tot op de naad versleten waren, onherstelbaar beschadigd of gewoon uit elkaar vielen. Een paar persoonlijke spulletjes, maar dat was het dan.

Tegenwoordig is dat anders. Waar komt dat nu door? Er zijn verschillende redenen te bedenken. De prijs is nog maar een fractie van wat het vroeger was. Hierdoor koop je makkelijk meerdere exemplaren van één soort. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En je koopt niet alleen veel voor jezelf. Je koopt het ook vaak voor anderen. Want het is natuurlijk wel superleuk wanneer je iemand kan verrassen met een cadeautje. Ik kan tenminste altijd wel een reden bedenken voor een feestje, jubileum of speciale dag waar, inderdaad, een cadeautje prima bij past!

En zo loopt je huis langzaam vol. Deels met (eigenlijk veel te veel) functionele spullen, maar deels ook met steeds meer bezittingen die jou en jouw huis speciaal maken. Bij een wereldwijd onderzoek dat in 2012 werd gepubliceerd, gaf de helft van de ondervraagden toe dat ze dingen kochten die ze eigenlijk niet nodig hadden.

Tel hierbij op dat onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen plezier beleven aan het aanschaffen van goedkope dingen en we in een wereld leven die altijd streeft naar meer en beter en je voelt de bui al hangen…

Als ik over het afgelopen jaar bekijk vind ik dit een lastig iets, op de een of andere manier komen er toch weer spullen ons huis binnen. En je wil ook niet ondankbaar overkomen wanneer je zomaar iets krijgt, toch probeer ik zoveel mogelijk nee te zeggen..

‘’Buy less, Choose well, and make it last”. -Vivienne Westwood.

Dag 3

Assemble a zero waste kit

Met een zero waste lifestyle zorg je er altijd voor dat je voorbereid op pad gaat! Zo heb ik altijd een fles bij, een bestekje, rvs rietjes en een katoenen zakje maar ook een doekje – vooral handig met kinderen. Een glazen potje en een shopping bag.

Dag 4

Cook a clear-it-out dinner!

Vandaag draait het om voedselverspilling! Ik heb nagedacht wat ik kon maken van het voedsel wat ik nog in huis had voordat ik boodschappen ging doen. Dat was niet veel, gelukkig ben ik me al aardig bewust wat betreft voedselverspilling. Ik plan en koop voor bijna heel de week en alles maak ik op.

Nederlandse huishoudens verspillen gemiddeld 34 kilo aan vast voedsel per persoon. Dit gaat voornamelijk over brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen. Een banaan bijvoorbeeld.. uit een ver land hierheen verscheept om vervolgens hier in de kliko te eindigen? No way..

Een tip is om je groenten en fruit bij de groenteboer te kopen. Bijna alles is daar los te verkrijgen, dus koop je alleen wat je nodig heb en zonder plastic! Win-Win! Ik koop bijvoorbeeld 6 champignons bij de groenteboer, omdat ik meer niet nodig heb en met mijn eigen zakje bespaar ik zo’n raar blauw plastic bakje 😉.

DAG 5

Compost!

Je kunt natuurlijk al je afval scheiden en aan de kant van de straat zetten, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag! Ik heb hier een mini compost hoop gemaakt, eens kijken of het lukt!

Een composthoop in je tuin heeft ook echt voordelen! Zo bevat compost essentiële voedingsstoffen, je draagt bij aan een beter milieu en je bespaart energie door de kringloop klein te houden.

Intussen groeit er een aardig moestuintje in mijn eigen gecreëerde compost! 😉

DAG 6

Shop the farmers’market

Ofwel.. ga naar de markt! Hier in Sommelsdijk ( tijdelijk Middelharnis) kun je zonder moeite alles zonder (plastic) verpakking kopen! Ga wel voorbereid op pad, want zonder je eigen zakjes en bakjes kom je niet ver😊.

Iemand vroeg mij weleens of ik nu meer geld kwijt ben aan boodschappen. Dat is niet het geval. Eerder ging ik naar de supermarkt en bekeek ik overal de beste aanbiedingen, hier kijk ik allang niet meer naar. Want vaak koop je gewoon teveel van deze zogenaamd goedkope aanbiedingen. Dus doen wij nog steeds onze aankopen met hetzelfde budget. Sommige producten zijn inderdaad iets duurder, maar voor mij geldt gewoon 1 regel; als ik het zonder verpakking kan halen dan doe ik dat en producten die ik niet zonder verpakking kan halen haal ik gewoon bij de supermarkt.

DAG 7

Walk or Bike

Pak eens wat vaker de fiets of ga lopend om een boodschap! Het is heerlijk om buiten te zijn! We pakken steeds vaker de auto, ook voor kleine stukjes.  Een auto die op benzine rijdt, stoot CO2 uit. Elke kilometer zo’n 200 gram. En dat is dus niet zo goed voor het milieu en een beetje lichaamsbeweging doet je ook goed!

DAG 8

Pack a low-waste lunch

Hoe neem jij je lunch mee? Wij nemen deze met zo weinig mogelijk afval mee. Onze zoon neemt zijn brood en fruit in een lunch box mee en water in een herbruikbare fles. Het is helemaal niet nodig om bijvoorbeeld je brood nog eens extra in een plastic boterhamzakje te stoppen. Ook als wij een dagje op stap gaan nemen wij geen afval mee, dit is gemakkelijker dan je denkt! Probeer het eens! 😊

DAG 9

Examine first week’s trash

Vandaag onderzoek ik mijn afval van de eerste week en ik ben best trots op het resultaat!

Zoals jullie zien ( bij de foto’s hieronder)  eten wij iedere ochtend kwark en niet iedereen thuis denkt er altijd aan om een katoenen broodzak mee te nemen naar de bakker, maar dat is niet erg. Alle beetjes helpen! Verder heb ik een plastic wikkel die om de dop zit van een pot Yofresh, ik vraag me af waar die goed voor is?? Kreeg mijn kind snoepjes bij de Primera en heb ik gymschoentjes gekocht voor op school. Dit was dus al ons plastic afval in 1 week. Op foto 2 zie je het restafval. Het zakje chips was een traktatie op school!  

DAG 10

Bulk shop!

Helaas hier geen mogelijkheid tot het kopen van bv pasta & rijst in grote hoeveelheden en ook nog eens verpakkingsvrij!  Noten, bonen en kruiden vind je vaak wel op de markt of bij de groenteboer.

Maar mocht je een keer zo’n verpakkingsvrije supermarkt tegen komen, sla dan gelijk in! Het scheelt namelijk heel veel kleine verpakkingen als je hier in 1 x veel van koopt en de houdbaarheid is vaak wel lang van deze producten.

In 2021 openen wij onze winkel in Middelharnis. Hier bieden wij onze klanten de mogelijkheid om losse thee en kruiden verpakkingsvrij in te kopen! Dus neem lekker je lege peperbusje mee en laat hem door ons vullen, dat scheelt een verpakking! 😉

DAG 11

Meal plan

Je maaltijden vooruit plannen voorkomt dat je teveel in huis haalt want dat is zonde als je je bedenkt dat er in Nederland per huishouden ongeveer 40 kilo goed voedsel in de kliko belandt. Slecht voor het milieu en je portemonnee!

Ik haal mijn boodschappen vaak op maandag bij de groenteboer en woensdag op de markt. Sommige producten haal ik in de supermarkt. Ik probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrij te halen maar dit lukt natuurlijk niet altijd. Ik plan voor heel de week, zo koop ik eigenlijk nooit teveel.

Tip: plan een dag in de week om restjes te eten! Je hebt vast nog iets in de koelkast of vriezer liggen!

DAG 12

Zerowaste snacks

Tsja.. tussendoortjes horen erbij! Gezond en iets minder gezond. Die gezonde snacks zijn gemakkelijk zero waste te vinden, ze zitten namelijk al in hun eigen duurzame verpakking! Koop dan ook nooit fruit in een plastic verpakking, dat is nergens voor nodig. En die appels per 4 verpakt liggen ook los in het schap, kwestie van bewuste keuzes maken. Maar zo in het weekend krijgen wij toch trek in een andere snack! 😊 en deze zijn iets lastiger te vinden! Maar nootjes kun je los in je eigen zakje of potje op de markt halen en wat dacht je van deze rijstcrackers met teriyaki kruiden! Hier thuis houden we ook wel van een chippie, deze zijn allemaal verpakt en tijdens deze challenge kies ik dan ook voor boerderijchips. Deze is namelijk verpakt in een plastic verpakking en kan gerecycled worden! De overige chips zijn helaas verpakt in een zak van folie en moet dus omdat deze niet te recyclen zijn bij het restafval.

DAG 13

Vegetable scrabs

Wij leven in een maatschappij waar we heel veel weggooien. We kopen teveel en uiteindelijk belandt het in de vuilnisbak. Maar wat nou als je je hier opeens bewust van wordt? Dan ga je anders naar afval kijken. Dit takje peterselie bijvoorbeeld die had in mijn ‘vorige leven’ allang in de kliko gelegen! En nu zijn er worteltjes aangegroeid en heb ik er nog steeds plezier van!

DAG 14

Take a Hike!

Een wandeling in de natuur heeft alleen maar voordelen! Het verminderd stress en wekt positieve gevoelens op. Wandelen is ook nog eens geschikt voor het hele gezin. Wij gaan er regelmatig lekker op uit. Naar de kust maar van een wandeling in het bos worden wij ook erg blij!

DAG 15

Buy bread in a clothbag

De eerste keer dat ik naar de bakker ging met mijn eigen katoenen broodzak vond ik dat best wel spannend. Maar het was allemaal geen probleem en krijg tot op de dag van vandaag regelmatig positieve reacties en dat is fijn! Op dit moment ( corona) nemen ze niet overal deze zakken aan vanwege de hygiëne. Dat is jammer, wel kun je bijvoorbeeld bij de bakker vragen of ze een alternatief hebben. Onze bakker op dorp heeft namelijk ook papieren zakken.

DAG 16

Go to the thriftshop

Zo af en toe nemen we een bezoekje aan de kringloopwinkel. Het is zo leuk om daar rond te neuzen en tweedehands kopen is ook nog eens goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Als we iets ‘nodig’ hebben kijk ik altijd eerst in de kringloopwinkel, op marktplaats of in de koopjeshoek. Er is genoeg tweedehands te krijgen en vaak in prima staat. Toen ik in 2007 op mezelf ging kocht ik een heel onhandig servies met vierkante borden, al jaren wilde ik een nieuw servies kopen. Vorig jaar kocht ik ook een nieuw servies, ik verkocht mijn oude servies op de rommelmarkt en kocht een ‘nieuw’ servies bij de kringloopwinkel. Ik leer dat niet alles stijlvol moet zijn of om uiterlijk draait, een servies hoeft niet bij de kleur van je keuken te passen. Een bord is een bord en daar eet je van. Om daar verder bij stil te staan vind ik totaal niet belangrijk meer. Ik besef me in welke luxe wij leven en vind dat soms maar moeilijk om mee om te gaan. Ik vraag mezelf regelmatig af of ik iets ook echt nodig heb en kan het daardoor gemakkelijker weerstaan.

DAG 17

Eat in your favorite restaurant

Buiten de deur eten! Hartstikke gezellig, maar ook vaak een uitdaging voor mij dan 😊. Dus bereid ik me hier ook voor. Ik neem een bakje mee voor eventuele restjes en mijn standaard zero waste uitrusting van dag 3.

Tip: zeg bij het bestellen van je drankjes gelijk dat je geen plastic rietjes wil hebben. Vooral kinderen krijgen deze standaard in hun drankje! Natuurlijk gaat dat weleens mis. En je zal misschien denken wat maakt 1 zo’n rietje nou uit, maar als 17 miljoen mensen dat iedere dag denken … reken maar uit..

DAG 18

Choose a soap bar

Kies een zeep en/ of shampoo zonder verpakking! Wissel je showergel van Dove in voor een natuurlijke zeep. Begin bijvoorbeeld met een Happy Body Bar en Happy Soap Shampoobar! Heel fijn in gebruik en je gaat er heel veel plastic flessen mee besparen. Goed voor het milieu en je portemonnee. Natuurlijke zepen en haarzepen kunnen in het begin tegen vallen. Vooral je haar zal echt moeten wennen voordat je het gewenste resultaat bereikt. Voor mij was het een hele zoektocht maar van iedere dag mijn haar wassen met Andrelon shampoo en conditioner, was ik nu mijn haar 1 x in de week met een haarzeep van het Zeeplokaal. Ik ben tevreden! Het belangrijkste voor mij is schoon haar en geen afval!

DAG 19

Brush with Bamboo

Wanneer je nog geen bamboe tandenborstel gebruikt wissel dan zodra je plastic tandenborstel toe is aan vervanging. Bamboe is net zo sterk als plastic en gaat dus net zo lang mee! Voordeel: Bamboe is 100% afbreekbaar en plastic uiteraard niet.

DAG 20

Wash your hair

Je haar wassen met een shampoo bar? Wij doen het hier allemaal! Voor mijn lange haar was het even wennen eerst. Maar op dit moment was ik mijn haar 1x per week met een natuurlijke haarzeep en gebruikt de rest thuis een shampoobar. Voor mijn zoontje gebruik ik Happy soaps Melon of Shampoobar Kokos, deze is lekker zacht en ideaal voor kinderen. Alleen al met deze switch bespaar je heel veel plastic per jaar. En dat is beter voor de aarde!

DAG 21

Make your own soap

Op dag 21 geef ik jullie een simpel recept om zelf liters handzeep te maken. Heel gemakkelijk, effectief en heel veel plastic zeeppompjes besparend.

Recept:

  • 1 liter water
  • 1 el glycerine
  • 50 gram ( huishoud) zeep

Breng het water aan de kook. Rasp de zeep en voeg samen met de glycerine toe aan het water. Roeren tot de zeep is gesmolten. Laat het mengsel 1 nacht staan. De volgende ochtend met een staafmixer glad maken.

En klaar is kees! Mocht het mengsel tussendoor wat slijmerig worden ga er dan nogmaals even met de staafmixer doorheen.

DAG 22

Wash the dishes

Wat is duurzamer? De vaatwasser of met de hand afwassen?

Er zijn hier verschillende meningen over maar ook onderzoeken over te vinden. Het hangt af van hoe je het doet. Laat je de kraan lopen, hoeveel water gebruik je en hoe zuinig is jouw vaatwasser? Zo las ik bij een onderzoek dat een zuinige vaatwasser 15 liter water gebruikt. En er ongeveer 7,5 liter per minuut uit de kraan komt ( afhankelijk hoe hard je deze opendraait uiteraard ). Dus zou je de kraan niet langer dan 2 minuten moeten laten lopen wil je hier winst uit halen. Nou volgens mij is dat wel haalbaar om een goed sopje te maken!

DAG 23

Pick up litter

Dagelijks raap ik minstens 1 stuk afval op. Doe ik dit een keer niet dan maak ik het later weer goed. Regelmatig ruim ik hier een gebied op, meestal een strandje. Ooit las ik: afval rapen helpt niet! Daar ben ik het half mee eens😊. Afval rapen voorkomt niet dat mensen hun troep neer gooien. Onderzoek heeft bewezen dat het niet uitmaakt voor sommige mensen wanneer ze hun troep wel of niet neergooien, ik bedoel dat het voor hun niet uitmaakt of het strand schoon of vervuild is. Wanneer ik afval van een strand afhaal is dat in ieder geval afval wat niet in onze oceaan belandt dus in dat geval helpt het wel iets.

We hebben een groot probleem wat afval betreft. De wereld raakt steeds voller. Er komt ieder jaar zo’n 50 miljoen kilo afval op straat terecht. Dit waait via sloten, rivieren en kanalen uiteindelijk onze oceaan in. Dus ook al woon je niet aan de kust dan nog vind jouw afval zijn weg wel naar de zee.

Laatst las ik een reactie van een mevrouw. Ze had gereageerd op een artikel van Stichting de Noordzee over een onderzoek naar afval in rivieren. Ze denkt dat al het afval in onze rivieren vanuit het buitenland komt en dat ze dus daar eerst maar eens moeten gaan kijken. Want wij doen het zo goed in Nederland. Uuuh.. de 3 vuilniszakken aan afval die ik vorige week opraapte op ons mooie strandje is dat daar ook neergelegd door buitenlanders?!? Of moeten we misschien eerst eens naar onszelf kijken. Het probleem is dat we altijd naar een ander wijzen want dat is het makkelijkst. Mijn boodschap vandaag is: Begin bij jezelf!  En raap ook eens iets op! 😊

DAG 24

Buy lunch/ dinner in your own container

Denk er eens over na: het is lunchpauze en je loopt even snel om een broodje en een smoothie. De vrouw achter de balie stopt je broodje met een stapel servetten in een papieren zak en je smoothie komt in een plastic wegwerpbeker, compleet met plastic deksel en rietje. Binnen 5  min sta je weer op je werk, je eet je broodje en drinkt je smoothie. Het afval? Gooi je bij het afval natuurlijk, de kantine juffrouw leegt m toch weer. Je hebt nu om precies te zijn 15 min gebruik gemaakt van deze plastic beker die gemaakt is van een materiaal wat nooit meer vergaat. Ieder stukje plastic ooit gemaakt bestaat nog ergens en het gaat erom dat je  je hier bewust van wordt. Want waarom neem je je eigen hervulbare beker niet mee? En een lunchbox voor je broodje. Super simpel en geen afval. Bij de La Place in Hellevoetsluis wisten ze niet beter, ik neem gewoon mijn eigen spullen mee! 😊

DAG 25

Brew a cuppa at home

Iedere minuut gebruikt starbucks wereldwijd 8000 wegwerpbekers. Deze belanden uiteindelijk op de afvalstort of in de natuur. Het schijnt dat de bekers gerecycled kunnen worden maar door de coating aan de binnenkant om de beker waterdicht te maken schijnt dit een lastig verhaal te zijn.

Maar wat dan? Je eigen beker meenemen? Dat hangt ervan af hoe je de beker gebruikt. Afwassen en weggooien hebben beide impact op het milieu. Gebruik je beker of mok dus meerdere keren zonder af te wassen of spoel tussendoor af met koud water.

Zo drink ik bijna heel de dag uit hetzelfde glas of herbruikbare fles. Tussendoor afspoelen als je het nodig vind is prima! Ik drink nog een lekker thee- tje. Fijne avond!

DAG 26

Drink more tabwater

Plastic waterflesjes zijn erg belastend voor het milieu. En waarom zou je water kopen? Er komt hier lekker en schoon drinkwater uit de kraan. Vul een fles en zet die in de koelkast zo geniet je altijd van koel water. En voor onderweg vul je natuurlijk je eigen herbruikbare fles! Goedkoper en beter voor het milieu!

Tip: wissel af met verschillende smaakjes aan het water toe te voegen. Zoals citroen, sinaasappel of munt! Enjoy!

DAG 27

Hit the library

De bibliotheek is leuk, leerzaam en duurzaam! Want hoe vaak zal een nieuw boek gelezen worden? Ik denk dat dat op één hand te tellen is, boeken in de bibliotheek daarentegen worden vaak tientallen malen gelezen. Dus zoek de plaatselijke bibliotheek eens op! 😊

DAG 28

Clean your home

Er bestaan heel veel schoonmaakproducten. Maar hebben we ze ook allemaal nodig? Zeker niet! Met deze zeepklopper en huishoudzeep maak je eenvoudig een sopje. Met baking soda schuur je zo je voegen schoon en met een beetje citroenzuur ontkalk je je badkamer. Verder maak ik schoon met azijn. Azijn is een echte alleskunner, is goedkoop en beter voor het milieu. Neem dus snel afscheid van al die agressieve schoonmaakmiddelen die ook nog eens allemaal in een plastic fles zitten. Binnenkort zal ik uitgebreider aan jullie vertellen wat je allemaal met baking soda, citroenzuur en azijn kan doen. ( eigenlijk alles 😊)

DAG 29

Replace paper towels

Tissues, keukenrol, servetten, toetenpoetsers… je kunt het allemaal vervangen. Je heb vast nog wel ergens doekjes liggen, of maak ze bijvoorbeeld van oude handdoeken of kledingstukken. Zo doe je vandaag ook nog aan hergebruik!

De toetenpoetsers vind ik wel even iets om op door te gaan. De doekjes vind ik ook regelmatig op het strand. Handig als je kind iets plakkerigs heeft gegeten of even het gezichtje schoon te maken. Wij hebben altijd een doekje van een oude handdoek of gewoon zo’n spuugdoekje mee. Als je deze even met water ( uit je herbruikbare fles 😉 of gewoon in de zee) vochtig maakt zijn de plakhandjes zo verleden tijd en nog belangrijker.. geen afval!

DAG 30

Examine your trash

Tot 2017 bracht ik iedere week! 1 zak PMD weg. Nu 1 x in de maand, vaak maar een klein zakje. Soms iets meer, soms iets minder. Onze restafval container staat nog maar 2x per jaar aan de straat, soms 3 x dat is afhankelijk van het weer. Dat we gemakkelijk afval kunnen minderen staat vast maar kunnen we helemaal zonder afval leven?

Laatst zag ik een gezin op tv volgens mij ergens in Peru. Het gezin zat in een hutje met grote balen rijst en onverpakte groenten voor zich, dat was hun voedsel voor die week, een kipje en een geitje achter het huis en dat was het. En natuurlijk waren ze blij! En dankbaar! Geen verpakte zooi, maar gewoon lekker verse producten. Maar hier schijnt dat toch maar lastig te zijn. We worden helemaal gek gemaakt door al die reclames, het ene product nog beter dan het andere, 40 verschillende soorten mayonaise en 10 meter aan verpakt snoep het een met een nog leuker plaatje dan het andere en dan de toetjes… eerlijk gezegd kan ik intussen niet meer zo goed mijn weg vinden in een supermarkt. Maar ik ga er wel heen, voor die producten die ik niet op de markt kan vinden. Maar heel veel producten koop ik nooit, pakjes met rietjes erop, kleine petflesjes, blikjes, verpakt snoep, kleine zakjes chips, voorgesneden fruit en groenten etc. Maar ik koop dan weer wel grote zakken chips want dat vinden ze hier thuis lekker en een grote zak is minder verpakking dan allemaal kleine zakjes in 1 grote zak 😉, deze maand kocht ik dan wel bewust chips in een plastic verpakking, deze kan gerecycled worden en de folie chips zakken uiteraard niet.

Hieronder zie je ons afval van de afgelopen maand. Een gedeelte hiervan had ik zelfs nog wel kunnen voorkomen. Zo had ik ‘nee’ kunnen zeggen toen we een in plastic verpakte cake kregen van een familielid. Of had ik ‘nee’ kunnen zeggen toen mijn kind in plastic verpakte snoepjes kreeg. Als ik mijn boodschappen beter had gepland had ik bij de eco shop een fles melk kunnen halen i.p.v. daarvan had ik nu voor een pak Campina gekozen. En zo zit het leven vol keuzes 😊. Het belangrijkste hier is dat ik me bewust ben van ons huishoudelijk afval en dat niemand perfect is ook kies ik ervoor om er niet in door te draven en mijn kind gewoon iets aan mag pakken als hij iets krijgt. De foto’s laten ons plastic afval zien, al eerder liet ik een foto van ons restafval zien dit is standaard minder dan het plastic en heb ik daar geen foto meer van gemaakt. Ook hebben wij karton, papier en glas afval gemaakt. Dit hebben we uiteraard netjes weggebracht.

Deze foto’s hieronder zijn genomen in 2017. Op dit moment zou ik voor biologische melk gaan, natuurlijke tandpasta en natuurazijn.

DAG 31

Reward yourself

De laatste dag van deze challenge! Dat vieren we met een grote chocolade kip, want ik hou zo van chocolade! 😊 Deze kip heb ik zonder plastic folie besteld bij All about chocolate in Hellevoetsluis. Ik nam hem mee in een kartonnen doosje, en een paar theedoeken. Dat scheelt weer afval! 😉

Ben je ook gemotiveerd om je afval te verminderen? Doe dan ook mee met een zero waste challenge! Als je hierop googled vind je genoeg van dit soort lijstjes die je kunt gebruiken of verzin zelf een aantal punten waar je mee aan de slag kunt! Want alle beetjes helpen!

November 2017
Dag 3 Zero Waste Kit
Dag 6 Shop Farmers Market
Dag 9 Plastic Afval week 1
Week 1 Restafval
Dag 12 Zero Waste Snacks
Dag 13 Vegetable Scraps
Dag 19 Brush with Bamboo
Dag 21 Make your own Soap
Dag 30 Plastic afval in 1 maand
Dag 31 Reward Yourself

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie