Minder kopen..

Elk jaar is het op de laatste zaterdag van november Niet-Winkeldag. Altijd precies na Black Friday. Alhoewel er (nog) niet heel veel aandacht aan wordt geschonken ( de Black Friday gekte wint dus 😉 ) , vinden wij het wel een mooie dag waar we als duurzamere onderneming in mee willen gaan. Wij staan iedere dag stil bij wat we doen en de impact daarvan op het milieu en proberen zoveel mogelijk bewuste keuzes in ons dagelijks leven te maken ( dat zal niet altijd de juiste keuze zijn maar we doen ons best 😉). Hierdoor hebben wij besloten om onze fysieke winkel iedere laatste zaterdag van november te sluiten. Een commerciële keuze is dit zeker niet, maar omdat wij een doel hebben en een bewustwording willen creëren omtrent het milieu hopen wij hiermee ook jullie aan het denken te zetten. Die laatste zaterdag van november is dus het uitgelezen moment om niets aan te schaffen, en de winkels eens een dag te laten voor wat ze zijn. Daar valt iets voor te zeggen, toch?

Wat is Niet- Winkeldag precies? Dit is een dag waarin opgeroepen wordt een dag niets te kopen uit protest tegen de cultuur van “meer-meer-meer”. Het is een internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur, waarbij gepleit wordt voor bezinning over de gevolgen van overconsumptie. De dag heeft in de ca. vijftien landen waar hij jaarlijks op een bepaalde dag wordt gehouden tot op heden vooral een symbolisch karakter: de hoofddoelstelling is om de Westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van ons consumptiepatroon.

Onze winkel is gesloten op niet-winkeldag!

Niets kopen is goed voor…

  • het milieu. Elk productieproces kost immers grondstoffen en energie. Deze kan jij besparen door iets niet te kopen. En dan hebben we het nog niet eens over al het afval dat veroorzaakt wordt door alles wat we kopen en daarna afdanken…
  • je portemonnee. Daar hoeven we niet over uit te wijden toch?
  • je eigen welvaart. Want van minder spullen worden we over het algemeen gelukkiger. En het najagen van materiële welvaart veroorzaakt alleen maar stress.
  • je agenda. Niets kopen bespaart tijd! Heb je eindelijk tijd om een boek te lezen, een écht goed gesprek te voeren, een dag niets doen of een dag vrijwilligerswerk.

Want al die (onnodige) spullen die we kopen hebben een enorme impact op ons milieu. En het zou best iets minder kunnen toch? 🙂

Minder spullen kopen en slim met spullen omgaan

Nederland is een typische consumptiemaatschappij. Ik betrapte mezelf er ook op dat ik onnodig veel kocht. Doet de staafmixer het niet meer? Dan koop ik liever een nieuwe dan hem te laten repareren. Een gaatje in een trui? Leuke aanleiding om nog even de stad in te gaan voor wat nieuws!

Het werd dus tijd om deze vervuilende gewoonte aan te pakken, stapje voor stapje. Hierbij de eerste 6 stappen die je kan zetten, zonder dat je nu meteen he-le-maal niks meer kan kopen. Maar word je langzaam steeds meer bewust van jouw footprint door het kopen van nieuwe spullen.

Tips om minder spullen te kopen voor de beginner:

  1. Een open deur natuurlijk: koop minder spullen. Denk een keertje extra na of je het echt nodig hebt en verander langzaam je mindset.
  2. Wil je toch iets kopen, kies dan voor iets van kwaliteit dat lang meegaat. Zo hoef je het niet snel te vervangen.
  3. Vraag geen cadeaus voor je verjaardag. Meestal weet je niets te vragen en eindig je je dag toch weer met spullen die je misschien helemaal niet nodig hebt. Ga bijv. een dagje uit, of maak een lekkere boswandeling met je familie.
  4. Heb je iets nodig dat je niet vaak gebruikt? Huur of leen het! Loop bijv. even naar die aardige buurman aan de overkant zo onderhoud je gelijk je sociale contacten bij 😊.
  5. Nog oude apparaten in huis? Lever ze in (kleine apparaten bij de supermarkt, grotere bij aankoop van eenzelfde product, hiertoe zijn winkels verplicht) of verkoop ze (ook oude mobieltjes zijn nog geld waard, via bijv. www.rebuy.nl )
  6. Verkoop je oude (maar nog goede) kleding of doneer het aan een goed doel ( Vul je kast daarna niet aan zoals je ooit deed😉).

Ben je je al aardig bewust van je koopgedrag? Kijk dan of je nog een stapje verder kan gaan.

Tips om minder spullen te kopen voor de iets gevorderde (maar nog steeds simpel)

  1. Probeer eens een maand lang niks te kopen, hierdoor verander je echt je mindset en geloof me: het is niet zo moeilijk als het lijkt en vaak juist ontspannend omdat je er best wat tijd voor terug krijgt. 
  2. Laat je spullen repareren: kleding breng je naar de kledingreparatie, elektronica en soms ook andere spullen naar een van de meer dan 250 repair-cafés in Nederland of België.
  3. Als je iets nodig hebt, koop het dan tweedehands: van het alombekende Marktplaats, kleding van United Wardrobe of goede tweedehands elektronica van Swoop. Zoveel spullen die tweedehands worden aangeboden zijn nog helemaal goed of zelfs nieuw, zo bespaar je veel geld zonder op kwaliteit te bezuinigen.
  4. Koop in elk geval niks meer voor eenmalig gebruik zoals een outfit voor een feest of plastic bordjes. Leen of huur in plaats daarvan.
  5. Neem een abonnement op de bieb! Zoveel leesplezier was nog nooit zo goedkoop . Leen of ruil speelgoed met vrienden!
  6. Houd eens een kledingruil met vrienden. Ongetwijfeld heb jij nog goede kleding liggen die iemand uit je vriendenkring leuk zal vinden… en andersom! Iedereen neemt een aantal kledingstukken mee, ga gezellig bij iemand thuis koffie drinken en presenteer wat je hebt meegebracht. Daarna kan iedereen kleren van elkaar passen en aan het eind laat je zien wat je graag wil hebben. Wat overblijft kan bijvoorbeeld naar de kringloop.

Inmiddels ben ik me al een stuk beter bewust van m’n koopgedrag, maar het kostte me wel wat moeite om echt minder te gaan kopen. Sinds een jaar of 2 koop ik vrijwel alles tweedehands, verkoop ik alles dat ik niet meer gebruik,  en laat ik steeds vaker dingen repareren in plaats van ze te vervangen (hoewel dat me soms wel ff te veel gedoe kost…). Helaas is niet alles makkelijk tweedehands verkrijgbaar en dan wordt het te lastig en koop ik het toch nieuw… Stapje voor stapje geldt dus zeker ook voor mij .

Daarnaast is het goed om te kijken wanneer je iets nieuws aanschaft hoe en waar het gemaakt is. Onder welke omstandigheden, welke materialen etc. Duurzame producten , gemaakt in Nederland en met zorg voor de omgeving vind je in onze webshop.

Ik ben benieuwd… was jij je al bewust van de impact die spullen hebben op het klimaat? En heb je nog aanvullingen op deze tips? Laat hieronder een berichtje achter!

Bron: simpelduurzaam.nl Milieu centraal. Wikipedia.

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie