Duurzaam wassen

Een boterhamzakje had ik zo vervangen maar het wassen van onze kleding op een natuurlijke manier en zonder plastic vond ik toch een dingetje.. Na jaren lang met een regulier wasmiddel te hebben gewassen (lees wasmiddel voor wit, kleur, zwart en natuurlijk de wasverzachter voor nog wat extra geur 😉 ) werd het ook hier tijd om het roer om te gooien. Ik maakte wasmiddel van zeepvlokken! Een prima alternatief al zeg ik het zelf. Maar toen het op was en ik geen zin had om nieuwe te maken ging ik toch ook weer verder zoeken en kwam ik bij wasnoten terecht, ook prima om je was mee te doen (we leggen het hier later uit). Op dit moment gebruik ik een eco waspoeder en ben ik stiekem verslaafd geraakt aan Marcel’s Green Soap! Alleen weer jammer van de plastic flessen natuurlijk. Maar eigenlijk belangrijker nog om na te denken wat er in jouw reguliere wasmiddel zit! Bleekmiddel, chemische kleurbeschermers, schuimmiddelen?? Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt doet dit ons en de natuur niet veel goeds.

Wij bij Munt & ZO vinden dat dit anders kan met meer liefde voor jezelf en de natuur!

Bij het gebruik van een natuurlijk wasmiddel, is het nodig dat je regelmatig je wasmachine reinigt. Doordat de overtollige zeep niet volledig wegspoelt bij elke wasbeurt, blijven er namelijk resten van je wasmiddel in je wasmachine achter. Deze zeepresten, ook wel zeepluis genoemd, kunnen op den duur een muffe geur veroorzaken. Je zuivere was ruikt niet meer fris zoals dat zou moeten na een volledige wasbeurt.

Door regelmatig je machine leeg te laten draaien op hoge temperatuur (90°-95°), wordt deze zeepluis verwijderd. Wil je helemaal zeker zijn, kun je nog een schepje citroenzuur, kristal soda of een reinigingstablet in de trommel doen. We raden aan om dit eerst te doen voordat je overschakelt op een ecologisch wasmiddel.

Bij Munt & ZO vind je genoeg natuurlijke alternatieven om je was te doen! Zoals het Eco Egg, wasnoten of ga zelf aan de slag met Aleppo zeep! Hieronder vind je een link:

Wassen Archieven – Munt & ZO… (muntzo.nl)

Ga zelf aan de slag

De bronafbeelding bekijken

Zelf wasmiddel maken is super simpel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld sunlight zeep, Marseille zeep of Aleppo zeep. Die laatste gebruik ik erg graag. In onze winkel en webshop kun je speciale zeepvlokken van de Aleppo zeep krijgen.

Wat heb je nodig?

  • 80 gram zeep
  • 80 gram soda (evt alleen bij witte was)
  • 5 liter water
  1. Rasp 80 gram zeep.
  2. Voeg de zeep aan een liter gekookt water toe en roer dit totdat de zeep volledig is opgelost.
  3. Voeg 80 gram soda toe en roer het nogmaals goed door elkaar. (evt alleen voor witte was)
  4. Giet het mengsel in een emmer en voeg er nog 4 liter heet water bij.
  5. Het mengsel goed doorroeren en een nacht laten afkoelen.

Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten, of scheppen, in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan.

Vul een wasbolletje met het wasmiddel en leg het tussen de was in de wasmachine en wassen maar. Het is geschikt voor alle soorten was.

Je kunt een scheutje azijn toevoegen in het wasverzachtervakje van de machine om dit te gebruiken als wasverzachter.

EcoEgg wasbal

De bronafbeelding bekijken

Een tweede alternatief dat we je kunnen aanraden is het was ei van Eco Egg Dit is een eivormige bal van recyclebaar, BPA-vrij plastic, gevuld met twee soorten bolletjes.

De was bal is dus wel van plastic, maar het feit dat hij heel lang mee gaat, maakt dit een meer duurzame keuze dan wasmiddel in plastic flessen. De fabrikant geeft een garantie van 10 jaar op het wasei, die je steeds opnieuw kan vullen met de bolletjes.

Bij aankoop van een EcoEgg wasbal, vind je twee soorten bolletjes in de verpakking: zwarte (1 zakje) en witte.

De zwarte balletjes zijn toermalijn keramische pellets. Toermalijn is een mineraal. Je kan deze bolletjes zien als zwarte steentjes die ervoor zorgen dat het water in de wasmachine eerder basisch (minder zuur) wordt. Hierdoor worden vlekken beter van de kleding getrokken en blijft het textiel zachter. Wasverzachter heb je dus niet meer nodig indien je wast met dit wasei.

De witte balletjes zijn vergelijkbaar met natuurlijke zeep en biologisch afbreekbaar. Ze bevatten oppervlakteactieve stoffen die het water in de wasmachine helpen om het vuil van de kleding af te weken en af te breken. Daarnaast komen in deze pellets ook stoffen voor die ervoor zorgen dat het vuil wat in het water terecht komt, daar ook blijft en mee wegspoelt in plaats van terug op de kleding terecht te komen. Tenslotte zitten in deze pellets ook een kleine hoeveelheid aan natuurlijke oliën om een heerlijke geur te verkrijgen (behalve in de geurloze variant).

Bij het eerste gebruik doe je het volgende:

  1. Open de bal door op het knopje te drukken en te draaien aan één helft;
  2. Doe 3 zakjes met witte bolletjes en 1 zakje met zwarte bolletjes in de grootste helft van de bal.
  3. Sluit de bal door de pijltjes tegenover elkaar te plaatsen en te draaien tot je een klik hoort.
  4. Plaats de bal bovenop de was in het wasmachine.
  5. Verwijder na de was de bal uit het machine en laat volledig drogen.

Na ± 70 wasbeurten of als de bolletjes onder de helft van de halve bol komen, kan je een zakje witte bolletjes toevoegen. Je kan de EcoEgg wasbal dan opnieuw ± 70 wasbeurten gebruiken. Dan opnieuw vullen, enzo…

Indien alle zakjes op zijn, is het enkel nodig om een navulling aan te schaffen. Dit is een doosje dat 2 zakjes witte pellets en 1 zakje zwarte pellets bevat.
Deze nieuwe navulling kan volledig de inhoud van je was ei vervangen (dus de oude bolletjes verwijder je en de nieuwe erin), hierdoor is een navulling voldoende voor 50 tot 70 wasbeurten.

Met deze extra tips, maak je optimaal gebruik van de wasbal:

  • Reinig je wasmachine voor je overschakelt van een traditioneel wasmiddel op het wasei. Je kan dit doen door de wasmachine een keer leeg te laten draaien op 90°. Eventueel kan je een beetje azijn in het wasmiddelbakje of een beetje kristal soda of een reinigingstablet in de trommel doen, om de muffe geur van de zeepluis te laten verdwijnen.
  • De geuren van deze wasballen zijn erg subtiel. Hou je van een sterkere geur? Dan kan je 10 tot 20 druppels etherische olie in het bakje van de wasverzachter doen. Je wasje zal zalig ruiken.
  • Gebruik je liever wasverzachter? Dat kan perfect in combinatie met het wasei. Jammer genoeg zitten de meeste wasverzachters momenteel wel nog in een plastic verpakking.
  • Je mag het wasei gebruiken voor elke soort was, maar niet heter dan 60°C.
  • Heb je een fijn stuk textiel dat je liever niet in de wasmachine wast? Laat het wasei 10 à 20 minuten in warm water liggen. Haal het wasei eruit en doe je wasje in het water.
  • Je hoeft het wasei niet te laten drogen tussen de wasbeurten als je de ene na de andere machine was doet. Zit er echter meer tijd tussen de wasbeurten, dan haal je hem natuurlijk uit de machine. Laat het wasei liever ook niet een nachtje tussen je natte was zitten in de wasmachine. De witte pellets blijven namelijk oplossen in een vochtige omgeving en zal je dus veel rapper moeten bijvullen.
  • Heb je een erg grote wasmachine (meer dan 8kg), dan kan je best 2 wasballen gebruiken.
  • Let op met een eco-stand op je wasmachine. Als dit betekent dat er minder water verbruikt wordt tijdens het wassen, zet je deze beter niet op. Wat je wel kan doen om water te besparen, is de spoelcyclus verkorten, indien dit kan bij je wasmachine. Tijdens de reinigingsfase heeft het wasei voldoende water nodig om zijn werk goed te doen.

Wasnoten

De bronafbeelding bekijken

Een ander prima en bovendien volledig natuurlijk wasmiddel zijn wasnoten. Dit zijn vruchten afkomstig van de grote sapindusboom in Nepal en India. De sapindusboom heeft de kwaliteit om de grond waar hij staat vruchtbaarder te maken en ook de vruchten/noten werken als het ware als een natuurlijke meststof.

De zeepnoten bevatten saponinen. Hierdoor zijn ze giftig voor insecten en resistent tegen schimmels en bacteriën. Dit maakt dat er geen insecticiden nodig zijn bij de teelt.

Deze saponinen werken als het ware als een zeep, wanneer ze in contact komen met water. Dit maakt dat ze erg bruikbaar zijn bij elke vorm van reinigen.

Voordelen van wasnoten

Wasnoten zijn lief voor jezelf:

  • Wasnoten zijn heel zacht voor de huid. Zeker als je een probleemhuid hebt (droge en/of gevoelige huid, exzeem, psoriasis).
  • Daarnaast zijn de wasnoten ook hypo-allergeen.

Wasnoten zijn lief voor de natuur:

  • Ze zijn immers volledig biologisch afbreekbaar: na gebruik kan je de zeepnoten gewoon op de composthoop of in de groencontainer gooien.
  • Doordat je geen chemicaliën wegspoelt met het waswater, komen er ook geen chemicaliën terecht in de natuur.

Wasnoten zijn lief voor je wasmachine en je was:

  • Je kan de zeepnoten gebruiken in alle soorten wasmachines voor alle soorten was (let op met witte was: zie de tips hieronder)
  • Doordat er geen zeepluis meer gecreëerd wordt in je wasmachine, gaat dit langer mee.
  • De wasnoten zijn beschermend voor je kleding: ze beschermen de kleur en omdat er geen agressieve chemische stoffen in voorkomen, raken de textielvezels niet beschadigd.
Hoe gebruik je wasnoten?

Bij een verpakking wasnoten zit steeds een klein katoenen zakje met rits. Dit zakje vul je met wasnoten en gooi je in de wastrommel bij de was. Schakel de wasmachine in op een normaal programma, ook hier liever niet waterbesparend. Wasnoten kan je gebruiken tot 95°C.

De noten kunnen 2 à 3 keer opnieuw gebruikt worden, afhankelijk hoe warm je wast. Laat ze steeds goed drogen nadat je ze gebruikt hebt. (Licht vervuilde was: 3 tot 5 noten, Sterk vervuilde was: 5 tot 7 noten). Wanneer je in een gebied woont met hard water, mag je nog 1 of 2 noten extra toevoegen. Omdat de noten het water al erg zacht maken, heb je geen wasverzachter nodig.

  • Reinig je wasmachine voor je overschakelt van een traditioneel wasmiddel op de wasnoten. Je kan dit doen door de wasmachine een keer leeg te laten draaien op 90°. Eventueel kan je een beetje azijn in het wasmiddelbakje, een beetje kristal soda of een reinigingstablet in de trommel doen, om de muffe geur van de zeepluis te laten verdwijnen.
  • Laat de wasnoten steeds drogen na gebruik!
  • Wasnoten geven geen geur aan je was. Hou je van een sterkere geur? Dan kan je 2 à 3 druppeltjes etherische olie in het bakje van de wasverzachter doen of op het zakje van de wasnoten. Je wasje zal zalig ruiken. Let hierbij wel op dat je geen donker gekleurde olie gebruikt, want dit kan dan weer vlekken geven.
  • Gebruik je liever wasverzachter? Dat kan perfect in combinatie met de wasnoten. Jammer genoeg zitten de meeste wasverzachters momenteel wel nog in een plastic verpakking.
  • Let op met witte was. Haal de noten onmiddellijk uit de wasmachine als het klaar is. Wasnoten kunnen soms lichtbruine vlekken veroorzaken als ze tegen lichtgekleurde was aan blijven liggen. Een alternatief is om een vloeibaar wasmiddel te maken van de wasnoten.
  • Let op met een eco-stand op je wasmachine. Als dit betekent dat er minder water verbruikt wordt tijdens het wassen, zet je deze beter niet op. Wat je wel kan doen om water te besparen, is de spoelcyclus verkorten, indien dit kan bij je wasmachine. Tijdens de reinigingsfase hebben de wasnoten voldoende water nodig om hun werk goed te doen.
  • Wasnoten kunnen ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals het zelf maken van wasmiddel, afwasmiddel, zeep of shampoo. (maar hier heb ik geen ervaring mee)

Tips of opmerkingen? Deel het hieronder!

bron: recept Ecowijs / Eco-onmymind.be

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie