10 x waarom munt (thee) gezond is

Muntthee is niet alleen lekker door de heerlijke frisse en pure smaak! Verse muntthee heeft veel goede eigenschappen. Zo is het goed voor je immuunsysteem. Munt zit vol met verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, E, calcium, fosfor en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je immuunsysteem zich verbetert en bieden ook bescherming tegen infecties. We hebben nog 10 goede redenen voor je op een rijtje gezet, waarom je vaker verse muntthee kan drinken! En met muntthee bedoelen we hier eigenlijk alleen munt en water :).

1. Je krijgt er een beter geheugen van

De muntthee zorgt voor een verbetering van je geheugen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die muntthee gedronken hadden voor een test over hun gemoedstoestand beter scoorden! Het werkgeheugen en je alertheid verbetert namelijk aanzienlijk door het drinken van muntthee.

2. Goed voor de spijsvertering en de darmen

Heb jij last van verstoppingen? Dan kan muntthee erg goed helpen. Het zorgt namelijk voor een goede doorstroming in je lichaam. En dat vinden je darmen fijn!

3. Goed tegen knoflooklucht

Je kent het wel: je hebt net lekker gegeten, maar realiseert je dat je nu best erg naar knoflook ruikt…. Wat kan je dan het beste doen? Muntthee drinken! Een kopje muntthee na een maaltijd met veel knoflook, zorgt ervoor dat je minder uit je mond ‘stinkt’.

4. Helpt tegen reisziekte of misselijkheid

Heb je last van reisziekte of ben je snel misselijk? Muntthee helpt! Van muntthee is bewezen dat het misselijkheid sneller wegneemt, waardoor je je veel prettiger voelt tijdens het reizen. Neem een kop thee mee in de auto, in een handige thermobeker. https://muntzo.nl/product-categorie/onderweg/flessen-bekers/flessen-en-bekers/page/4/

5. Stilt de honger

Veel mensen vinden het lekker om honing door hun muntthee te doen. Met een klein beetje honing erbij kan je met muntthee voorkomen, dat je na de maaltijd nog wat zoets gaat eten. De sterke geur van munt zorgt er trouwens ook voor dat je niet snel naar iets zoets grijpt.

6. Helpt tegen stress

Heb je veel last van stress? Dan kan je dit voorkomen door muntthee te drinken. Muntthee doet de stress direct verminderen en zorgt voor een verminderde aanmaak van het stresshormoon cortisol. De geur van muntthee werkt trouwens ook erg rustgevend!

7. Bij verkoudheid

Muntthee werkt slijmoplossend en zorgt er dus voor dat jij sneller van je griepje of verkoudheid af bent.

8. Bevat geen cafeïne

Verse muntthee (water en munt dus zonder thee) bevat geen cafeïne en theïne en is daardoor een gezonder alternatief dan koffie of gewone thee. Je mag verse muntthee dan ook altijd drinken.

9. Goed voor je huid

Het drinken van twee kopjes verse muntthee per dag geeft je huid een oppepper en gaat overbeharing tegen (dit schijnt zo te zijn…). Munt kan ook helpen tegen een vettige huid.

10. Tegen hoofdpijn

De hoofdpijn zal niet direct verdwijnen als je een slok muntthee neemt, maar de ervaring leert, dat het drinken van muntthee wel degelijk verlichtend werkt bij hoofdpijn.

foto: muntzo.nl

Maar echte muntthee is meer dan een bosje munt in een glas kokend water stoppen, dat is geen thee, dat is water met munt ;).

In deze blog vertel ik je daar iets meer over:

Marokko en muntthee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar je ook komt, er is muntthee. Overal wordt het je aangeboden, het is niet zomaar een drankje, het is een uiting van gastvrijheid. Weigeren is not done en wordt gezien als een belediging. Het is onderdeel van de Marokkaanse cultuur en de manier van leven. Muntthee wordt de hele dag gedronken. Maar de bereiding is dus meer dan een takje munt in kokend water stoppen :).

Je hebt natuurlijk een theepot nodig, spoel de pot voor gebruik om met kokend water. Vul daarna de pot met koud water, zet de pot op het vuur en kook het water voor de thee direct in de pot.

Voeg groene thee toe aan het kokende water, voor elke kop thee die gedronken gaat worden één theelepel. Wals het water met de thee rond in de pot en laat één of twee minuten rusten. Gooi daarna het water weer af, de thee blijft achter in de pot. Was de verse munt en duw het in de pot en voeg 5 eetlepels suiker toe (of naar eigen smaak). Giet kokend water in de pot en laat de thee op een laag vuur trekken, ongeveer 5 minuten. Komt de thee omhoog, haal dan de pot van het vuur en roer de thee om. De thee is nu klaar en moet nu minstens twee keer hoog opgegoten in het glas geschonken worden en weer terug gedaan worden de pot.

Voor de gezonde variant (en een makkelijkere) kun je het dus beter bij water en munt houden ;). Enjoy!

bron: goedetengezondeten.nl/ saharaway/ muntzo

Geef een antwoord