Black Friday en waarom Niet-Winkeldag?

Vrijdag 26 november is het weer zover… Black Friday! Op deze jaarlijks terugkerende dag stunten vooral de grote winkeliers met mega kortingen. Black Friday is een dag die stimuleert om zoveel mogelijk te kopen voor zo min mogelijk geld. En de laatste jaren gaat het al niet meer alleen om die ene vrijdag, vaak lopen de kortingen al ruim een week voor Black Friday op en lopen ze ook nog heel het weekend door. De kortingen vliegen mij i.i.g. al 2 weken om de oren 😉 !

Kopen om te kopen, zonder dat je het echt nodig hebt. Het staat haaks op bewust consumeren en dus ook haaks op onze visie. Als je het mij vraagt is dit het laatste wat we nodig hebben in een tijd van massaconsumptie, milieuvervuiling en een oceaan die langzaam stikt in plastic.

Daarnaast denk ik dat deze periode om heel andere dingen moet draaien. Black Friday start op de dag na Thanksgiving en geeft het startsein voor kerstinkopen. In mijn ogen een periode die in het teken staat van dankbaarheid, vrede en samen zijn met de mensen die je lief hebt. Mensen die winkels binnenstormen om spullen te kopen past voor mijn gevoel niet helemaal bij deze tijd van het jaar. En dat er een cadeautje bij deze tijd van het jaar wordt gegeven vind ik helemaal prima en het is ook leuk om iemand te verrassen met iets moois en hier kun je natuurlijk een bewuste keuze maken.  Maar dat is in mijn ogen heel wat anders dan waar het op Black Friday om gaat. Kopen om te kopen.

Afgezien van al dit consumptie geweld op deze dag gaat het ook ten koste van de kleine, lokale ondernemer. Waar Black Friday een winstgevende dag is voor de grote winkeliers, leveren de kleine winkels er vaak op in. De kortingen gaan ten koste van de marges die wij als kleine ondernemer verdienen over onze producten. De grote winkeliers hebben de draagkracht om hun marges op deze dag in te leveren. Maar op dagen als Black Friday wordt je echter dus toch een beetje gedwongen om hier aan mee te doen. Wanneer de klant hetzelfde product bij de grote retailer voor de helft van de prijs kan krijgen, is de keuze voor de klant snel gemaakt. Meedoen lijkt daardoor de enige optie.

Het tegengeluid

Gelukkig is er de laatste jaren ook een tegenreactie ontstaan. De aandacht voor duurzaamheid en bewust consumeren groeit en begint steeds meer mensen te bereiken. Zo zijn er al behoorlijk wat duurzame winkeliers die zich afzetten tegen Black Friday en niet mee doen aan deze uitverkoop. Ook steeds meer winkels gebruiken Black Friday om een boodschap uit te dragen. Zo plant Trees For All extra bomen, doneren anderen bij iedere aankoop een bepaald bedrag aan een goed doel. Ikea voert zelfs een campagne tegen Black Friday met Bring Back Friday. Op deze dag kun je dus je gebruikte meubels terug brengen! Heel tof dat zij zo’n uitgesproken statement durven te nemen!

Niet-Winkeldag

Elk jaar is het op de laatste zaterdag van november Niet-Winkeldag. Altijd precies na Black Friday. Alhoewel er (nog) niet heel veel aandacht aan wordt geschonken ( de Black Friday gekte wint dus) willen wij jullie wel wat vertellen over het bestaan van deze dag.

Wat is Niet- Winkeldag precies? Dit is een dag waarin opgeroepen wordt een dag niets te kopen uit protest tegen de cultuur van “meer-meer-meer”. Het is een internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur, waarbij gepleit wordt voor bezinning over de gevolgen van overconsumptie. De dag heeft in de ca. vijftien landen waar hij jaarlijks op een bepaalde dag wordt gehouden tot op heden vooral een symbolisch karakter: de hoofddoelstelling is om de Westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van ons consumptiepatroon.

Ook dit jaar hebben wij besloten niet mee te doen aan Black Friday, dat betekend dus dat wij geen kortingen gaan aanbieden op onze producten. Daarnaast gaan wij wel mee in het tegengeluid en is onze fysieke winkel dus op Niet-winkeldag (zaterdag 27 november 2021) gesloten. Onze webshop is wel open, mochten er bestellingen geplaatst worden op deze dag dan belonen we dat met het planten van een extra boom. (Lees bij klantenservice/ milieu wat wij nog meer doen voor Trees For All).

Dit lijkt een eenvoudige keuze passend bij onze visie maar een gemakkelijke keuze is dit zeker niet. Ervoor kiezen om tegen de richting in te zwemmen, geen hoge kortingen te geven is in de ogen van sommigen misschien een gemiste kans. Toch geloven wij dat het ontzettend belangrijk is om een tegengeluid te laten horen.

(Na overleg willen wij samen voor de klanten een duidelijk beeld neerzetten qua openingstijden in Middelharnis Centrum. Hierdoor hebben wij besloten om vanaf 2022 onze winkel wel open te houden op niet-winkeldag. Vooralsnog doen wij niet mee met acties en hoge kortingen).

Tip om iemand op een duurzame manier te verrassen?  Verras iemand met een heerlijke Biologische Thee (bv Forest Fruit) of een natuurlijke zeep (bv boszeep van Werfzeep of Botma & van Bennekom) en een heerlijke boswandeling samen.

Geniet van deze tijd van het jaar!

Bron: Soulstores, Manana, Milieucentraal & wikipedia

Geef een antwoord