DIY Tandpasta

Vandaag maak ik zelf tandpasta. Dit staat al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er eigenlijk nooit van gekomen. Toch maar eens proberen aangezien we er nu ook de tijd voor hebben! Voor degene die het nog niet weten, wij zitten deze week in quarantaine en daarom is onze winkel ook nog eens dicht. We maken er maar het beste van :). Oké terug naar tandpasta maken! Ergens is dat best spannend. Want ik stop wel iets in mijn mond, en daarnaast wil ik graag dat mijn tanden en tandvlees mooi en gezond blijven. De afgelopen weken heb ik veel gelezen over zelf tandpasta maken. En vooral ook de ervaring gelezen van mensen die dit gebruiken. Mijn conclusie is dat het goed kan, mits je de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruikt.

Maar waarom zou je zelf tandpasta maken?

  1. Minder (plastic) afval. Jaarlijks belandden er zo’n 1,5 miljard plastic tandpasta tubes bij het afval uit onderzoek blijkt dat in die tubes ook nog eens 20% tandpasta in achterblijft.
  2. Geen fluoride. Fluoride schijnt helemaal niet zo gezond te zijn. Het kan gezondheidsklachten geven. De berichten hierover zijn nogal tegenstrijdig en helemaal precies kan ik jullie dit daarom niet vertellen. Maak een keuze die goed voelt zou ik zeggen :).
  3. In de meeste tandpasta zitten heel veel stoffen, één daarvan is Sodium Lauryl Sulfaat, dit zorgt ervoor dat de tandpasta lekker gaat schuimen en meer ook niet. SLS is dus een onnodige stof in je tandpasta, het is eigenlijk een reinigingsmiddel dat voor schuim zorgt omdat dit prettig voelt in je mond. Het voordeel is dus wanneer je zelf je tandpasta maakt deze alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat en je daarom dus ook precies weet wat erin zit!
  4. Tandpasta bevat microplastics!! Bizar maar waar! Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Je vindt deze microplastics ook in veel verzorgingsmiddelen, zoals scrubs, peeling, mascara. Door ze te gebruiken komen deze deeltjes uiteindelijk terecht in zee, en vormen ze, samen met al ons ander plastic afval, de plasticsoep. Meer weten over microplastics? lees onze eerder blog: Scrubs en Microplastics – Munt & ZO… (muntzo.nl)
  5. Zelf tandpasta maken is natuurlijk ook veel goedkoper. Je hebt maar een paar basis ingredienten nodig. Er zijn veel recepten te vinden online, hieronder deel ik die ik heb gebruikt.

Recept:

Benodigdheden:

100 gram Calciumcarbonaat

50 gram Baking Soda

30 gram Xylitol

Kraanwater

2 gram Pepermunt essentiële olie

Aan de slag:

Kook het water en voeg hier de xylitol aan toe. Meng met elkaar tot de xylitol volledig gesmolten en met het water vermengd is. Meng in een andere kom het calciumcarbonaat met de baking soda en voeg langzaam het water met de xylitol toe terwijl je ondertussen goed blijft roeren. Meng goed met elkaar tot één gladde massa en voeg als laatste de essentiële olie toe. Schenk vervolgens in een blik of potje.

Zorg ervoor dat de tandpasta altijd met een schoon spateltje op de borstel aangebracht wordt om groei van ongewenste bacteriën te voorkomen.

Tot slot nog wat uitleg over de ingrediënten:

Baking Soda

Baking soda is een minerale zoutverbinding die van nature zuiverende eigenschappen heeft. Een krachtig middel waarmee je de pH-waarde van je lichaam kan stabiliseren. Ideaal in tandpasta of deodorant.

Xylitol

Berkensuiker, ook wel bekend onder de naam xylitol, bevindt zich als natuurlijk suikeralcohol in veel groentesoorten, fruit en boomschors. Een goede toevoeging in tandpasta om te zorgen dat het de juiste smaak en structuur bevat.

Calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat oftewel krijt, komt in de natuur veel voor. Deze grondstof is o.a. te vinden in kalksteen of in bijvoorbeeld het huisje van schaal- en schelpdieren. Een veelzijdig product, die vele toepassingen kent. Bijv. bij het verwijderen van tandplak en voedselresten in tandpasta.

Pepermunt Essentiële olie

Een al eeuwenoud gebruikt middel om de vertering te bevorderen. In dit geval een fijne, frisse toevoeging die een schoon mondgevoel achterlaat.

Ik ga het proberen! Wel overtuigd van natuurlijke tandpasta? Maar geen tijd/ zin om het zelf te maken? Hieronder vind je een link naar ons assortiment natuurlijke tandpasta! (met of zonder fluoride).

Plasticvrij Tanden Poetsen Archieven – Munt & ZO… (muntzo.nl)

Hopelijk straal ik jullie straks weer tegemoet in onze winkel :)!

De bronafbeelding bekijken

(recept: Natural Heroes)

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie