Wassen met klimop

Wassen met… klimop. Heb jij daar wel eens over gehoord? Of heb je het al geprobeerd? Misschien groeit deze plant gewoon in je tuin en dat kan best handig zijn! De plant is namelijk rijk aan saponine, een zeepachtige stof die wanneer het in contact komt met water schuim veroorzaakt. En dat is best handig voor… de was.

Wassen met klimop

Wij proberen graag alles uit. Want stel dat het werkt! Dat scheelt tijd, geld en het is veel beter voor het milieu. Want al die chemische wasmiddel door de afvoer willen we eigenlijk ook niet. Je kan er dus gewoon je was mee doen, op een stuk natuurlijkere manier dan met een scheut wasmiddel uit een fles. Hieronder lees je hoe. Resultaat: tsja.. 😉 Er was wel degelijk schuimvorming en de was, was in mijn ogen ook schoon.

Klimop ecologisch alternatief voor wasmiddel

Klimop lijkt op een wasnoot, een plant die in India gebruikt wordt om kleding mee te wassen en nu ook steeds vaker in Europa gebruikt wordt als ecologisch alternatief voor wasmiddel. Maar, de plant is niet inheems in Europa en moet dus worden geïmporteerd, wat weer niet zo best is voor het milieu. Door klimop te gebruiken blijf je een stuk dichter bij huis, en doe je je was ook op verantwoorde wijze! Andere planten die saponine bevatten zijn onder meer de paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem.

Hoe kun je wassen met klimop?

Groeit er klimop in je tuin? Dan hoef je dus niet meer naar de supermarkt om wasmiddel te kopen.

  • Pluk een handvol bladeren van de plant en maak deze klein. N.B. Let erop dat je niet de heldergroene bladeren pakt, maar vooral de donkergroene, rijpe bladeren. Deze laatste bevatten de meeste saponine.
  • Doe de snippers vervolgens in een wasnetje (je wilt natuurlijk geen bladeren vinden tussen je sokken en ondergoed) en stop dat in de wasmachine.
  • Hierna kun je de wasmachine instellen zoals je normaal ook doet!

De geur van saponine is natuurlijk niet hetzelfde als de bloemengeurtjes van een normaal wasmiddel. Maar hé, dat is de natuur! 😊

Ga jij dit ook proberen? Of heb je het misschien al eens gedaan? We horen graag je ervaring!

Wassen met klimop

Avatar foto

Auteur: Munt & ZO

De Munt uit Munt & ZO is fris & groen sinds 2019, net als de gedachte achter onze winkel. Wij zijn er om jou te helpen duurzaam en bewuster te leven. Wij nemen jou mee op een tintelend groene ontdekkingstocht. Duurzaam is niet stoffig, maar hip. Milieubewust leven is ZO leuk! Alles wat jij in onze eco webshop of winkel shopt is op een eerlijke en duurzame manier gemaakt. Wij zoeken alle producten met liefde en zorg voor jou uit.

Geef een reactie