‘Drinken uit plastic fles is schadelijk’.
Annelies den Boer, bestuursvoorzitter Stichting Tegengif: ‘We weten dat er in plastic flessen veel chemicaliën zitten, en die krijgen kinderen ZO binnen’.
We kijken naar het filmpje ‘Onvruchtbaar door plastic drinkfles’ van Radar van de Avrotros, van begin juni. Een van onze klanten heeft dit naar ons doorgestuurd. Zij schrok zich lam. Dacht dat ze ZO duurzaam en bewust bezig was door haar kinderen (en ook zelf) een Dopper mee te geven naar school. ‘Morgen kom ik RVS drinkflessen voor op school en op het werk bij jullie halen. Onze Doppers gaan de prullenbak in’, appt ze ons.
Drinken uit plastic fles is echt schadelijk
Wij weten natuurlijk al langer dat het niet verstandig is om plastic flesjes uit de supermarkt te blijven vullen met water. Want van die gerecyclede plastic flesjes krijg je microplastics binnen. Uit Amerikaans onderzoek is zelfs gebleken dat je uit fleswater honderdduizenden minuscule deeltjes plastic binnenkrijgt. Maar een duurdere fles als een Dopper, of eentje van de Hema of Blokker, dat is bepaald geen wegwerpfles. Die zijn hartstikke duurzaam, want die gaan lang mee en mogen zelfs in de vaatwasser! Maar juist daar gaat het mis. In de vaatwasser. Daar komen we ZO nog even op terug. We kijken eerst verder naar het filmpje van Avrotros:
‘Mannen krijgen een misvormde plasbuis en worden onvruchtbaar’.
‘Is het nou zo, dat we deze flessen (presentator houdt een Dopper vast) eigenlijk weg kunnen gooien?’
‘Ja, eigenlijk wel’. (Jorke Kamstra, hoofddocent hormoonverstoring van Universiteit Utrecht.)
Water uit een plastic fles smaakt naar plastic
Natuurlijk gaan plastic drinkflessen bij iedereen in de vaatwasser. Liefst na elk gebruik, want dan worden ze goed schoon.
‘Maar na een tijdje is het water niet meer zo lekker’, zegt een meisje tegen de presentator in het filmpje. ‘Dan smaakt het… muf.’
Zeg maar gewoon plastic, hoor. Want zo gaat water uit een plastic fles uiteindelijk smaken.
‘En dan koop ik weer een nieuwe Dopper,’ zegt ze.
Dat is ZO’n zonde, vinden wij. En niet alleen van het geld.
Annelies den Boer van Tegengif tipt: ‘Was je drinkfles zoveel mogelijk met de hand en ga je hem vervangen, koop dan een fles van glas of RVS, want dan weet je tenminste zeker dat er geen chemicaliën in zitten.’
Drinken uit plastic fles uitgebreid onderzocht
Stichting Tegengif heeft het drinken uit plastic flessen uitgebreid onderzocht, omdat veel kinderen en volwassenen in Nederland dagelijks plastic drinkflessen meenemen naar school en naar het werk. Als flessen twintig keer in de vaatwasser zijn geweest, komt er een schadelijke weekmaker vrij. Waarschijnlijk door de hoge temperaturen en de kracht van de waterstraal van de vaatwasser. Hoewel alle plastic flessen voldoen aan de Europese norm, is drinken uit plastic flessen toch schadelijk. Het is al jarenlang een discussie op Europees niveau, maar tot op de dag van vandaag is er nog niets mee gedaan. Wetgeving komt moeilijk van de grond.
RVS drinkfles gezond
‘Gooi die plastic drinkflessen weg’ is dus de conclusie van het Tros Radar-filmpje en van Stichting Tegengif. Je kunt ze het beste vervangen door een RVS drinkfles. (Glas is nogal breekbaar, namelijk 😉 ).
‘Morgen kom ik RVS drinkflessen voor op school en op het werk bij jullie halen,’ appt onze klant ons op dinsdag. ‘Onze Doppers gaan de prullenbak in’. Woensdag staat ze al voor de deur als wij de winkel openen. Samen zoeken we twee leuke, bedrukte flessen van Klean Kanteen uit voor de kinderen. Een Retulp Urban Night Black drinkfles voor haar man. En een okergele thermosfles van Retulp voor haarzelf. Zo kan ze ook thee of soep meenemen.
Wees verstandig, koop een RVS drinkfles
Nog een paar weken en dan is de zomervakantie voorbij. Dan neem jij weer dagelijks drinken mee naar school of naar het werk. Wees verstandig en schaf voor jezelf, je partner en je kinderen een RVS drinkfles aan. En misschien ook wel een RVS lunch- of snacktrommel. Dan is die watermeloen pas een écht verantwoorde keuze!